ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ ΚΗΛΑΗΔΟΝΗΣ


Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης γεννήθηκε στην Κυψέλη το 1943.

Σπούδασε και τελείωσε την Αρχιτεκτονική Σχολή του Μετσόβειου Πολυτεχνείου, χωρίς ποτέ να ασκήσει το επάγγελμα του αρχιτέκτονα, αφού από πολύ νωρίτερα φαινόταν ότι θα τον κέρδιζε ολοκληρωτικά η μουσική.

Στις αρχές της δεκαετίας του '70 γράφει το πρώτο του μουσικό έργο, που είναι η θεατρική μουσική για το έργο της Κωστούλας Μητροπούλου ”Η πόλη μας†. Τα τραγούδια στον δίσκο που κυκλοφόρησε ερμηνεύουν η Βίκυ Μοσχολιού και ο Μανώλης Μητσιάς.

Ακολουθεί ο δίσκος ”Κόκκινη Κλωστή† σε στίχους Νίκου Γκάτσου με την Δήμητρα Γαλάνη και τον Μανώλη Μητσιά. Το 1973 κυκλοφορούν τα ”Μικροαστικά† σε στίχους Γιάννη Νεγρεπόντη, που για πρώτη φορά ο Λουκιανός Κηλαηδόνης ερμηνεύει τα τραγούδια του. Αυτή η δουλειά είναι σταθμός στην καλλιτεχνική πορεία του Λουκιανού, αλλά και στα μουσικά μας πράγματα, γιατί τα ”Μικροαστικά† πριν εκδοθούν σε δίσκο κυκλοφορούν παράνομα στη διάρκεια της δικτατορίας και γίνονται σημείο αναφοράς για μια ολόκληρη γενιά. Επόμενη δισκογραφική δουλειά του είναι τα ”Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας† πάλι σε στίχους Γιάννη Νεγρεπόντη.

Το 1976 ο Λουκιανός γράφει την ”Media Luz† τον μοναδικό του δίσκο με ορχηστρική μουσική.

Από το 1978 και μέχρι το 1991 κυκλοφορούν πέντε απόλυτα προσωπικοί δίσκοι . ”Είμαι ένας φτωχός και μόνος καουμπόϋ†,

.”Ψυχραιμία Παιδιά† , ”Χαμηλή πτήση †, ”Τραγούδια για κακά παιδιά† , ”Γιατί Θα γίνω μαραγκός† και ένας δίσκος με τραγούδια της δεκαετίας του '50 που ο Λουκιανός αγάπησε και τραγουδά .

”Fifties και ξερό ψωμί†. Επίσης κυκλοφορεί και ένας διπλός δίσκος με θεατρικές μουσικές με τίτλο ”Πάμε Μαέστρο†.

.Το 1993 κυκλοφορεί το διπλό άλμπουμ με τίτλο ”Αχ! Πατρίδα μου γλυκειά† που είναι μια καταγραφή της μουσικής πορείας της Ελλάδας τα τελευταία 50 χρόνια. Στην δουλειά αυτή παρουσιάζονται δισκογραφικά για πρώτη φορά κατηγορίες τραγουδιών που ανήκουν στο χώρο της προφορικής παράδοσης. 'Οπως σχολικά, τραγούδια της γειτονιάς, του δρόμου, της κατασκήνωσης, του κατηχητικού, προσκοπικά και ακόμη επτανησιακά, καντάδες, ελαφρά και ρεμπέτικα. 

Παράλληλα συνεχίζει να γράφει Θεατρική και κινηματογραφική μουσική. Για δέκα συνεχή χρόνια γράφει αποκλειστικά τη μουσική για το Ελεύθερο Θέατρο (Αποσπάσματα από τα έργα αυτά κυκλοφορούν και σε διπλό άλμπουμ με τίτλο . ”πάμε μαέστρο†) και είναι βασικός σύνθετης των παραστάσεων του Θεσσαλικού Θεάτρου .

Συνεργάζεται επίσης με το ΕΘνικό Θέατρο, με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, με το Λαϊκό Θέατρο του Λ. Τριβιζά, καθώς και με την παιδική σκηνή της Ξένιας Καλογεροπούλου.

Γράφει μουσική για Τις ταινίες . ”Οι κυνηγοί† και ”0 θίασος† του
Θόδωρου Αγγελόπουλου, ”Ελευθέριος Βενιζέλος† του Παντελή Βούλγαρη και ”Οι Αθηναίοι† του Βασίλη Αλεξάκη. Καθώς και μουσική για πολλές τηλεοπτικές εκπομπές.

Παράλληλα όλα αυτά τα χρόνια ο Λουκιανός κάνει πάρα πολλές ζωντανές εμφανίσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα και στην Κύπρο.

Γνωστότερη από αυτές είναι το περίφημο ”πάρτυ στη Βουλιαγμένη † , που έγινε το 1983 και που συγκέντρωσε περίπου 70.000 κόσμο. Το ”πάρτυ στη Βουλιαγμένη† Θεωρήθηκε το ελληνικό "Woodstock" και ο Λουκιανός με αυτήν την εκδήλωση ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης που έβγαλε τις συναυλίες οπό τα γήπεδο κοι τα Θέατρα σε φυσικούς χώρους. Επίσης τα τελευταία χρόνια πλουτίζει τις συναυλίες του με πολλά Θεατρικά και εικαστικά στοιχεία κάνοντάς τες περισσότερο μουσικές Θεατρικές παραστάσεις, με αποκορύφωμα την παράσταση του ”Αχ! Πατρίδα μου γλυκειά† στο Θέατρο Λυκαβηττού το καλοκαίρι του 1993, που ονομάστηκε το πρώτο ελληνικό λαϊκό μιούζικαλ. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε στην Κύπρο ,τη Ρόδο και την Νέα Υόρκη με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Άλλη Θεατρική του δουλειά ήταν η παράσταση . ”Τα καλύτερά μας χρόνια† σε κείμενο Βαγγέλη Γκούφα.

Τελευταία δισκογραφική δουλειά το . ”Νέα Κυψέλη - Νέα Ορλεάνη† που προήλθε από την συνεργασία του με το περίφημο συγκρότημα της Νέας Ορλεάνης :Preservation HaIl Jazz Band.

Από το 1995 έως το 1999 δημιουργεί μαζί με τη σύζυγό του Άννα Βαγενά τον δικό τους χώρο Θεάματος, σ' ένα πλήρως ανακατασκευασμένο διατηρητέο κτίριο, που βρίσκεται στο κέντρο της ΑΘήνας, στην οδό Ακαδήμου 14. Ο χώρος αυτός που στεγάζει όλες Τις Θεατρικές και μουσικές δραστηριότητές τους, ξεκίνησε να λειτουργεί τον Οκτώβρη του 1999 με την παρουσίαση της παράστασης ”Μικροαστικά† των Λουκιανού Κηλαηδόνη και Γιάννη Νεγρεπόντη.